Προθεσμιακές καταθέσεις

  • Οι προθεσμιακές καταθέσεις αποτελούν μια από τις πιο σταθερές επενδύσεις που μπορεί κάποιος να επιλέξει, καθώς οι τράπεζες εγγυούνται τόσο το κεφάλαιο όσο και το επιτόκιο εφόσον ο καταθέτης δεσμεύσει τα λεφτά του για ένα συγκεκριμένο διάστημα. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της κατάθεσης και όσο πιο μεγάλη η συμφωνημένη διάρκειά της, τόσο μεγαλύτερο είναι και το επιτόκιό της.
  • Στα κατά των προθεσμιακών καταθέσεων είναι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που προσφέρονται αυτή τη στιγμή από τις περισσότερες τράπεζες. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί σύμφωνα με τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συγκράτηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ. Οι τόκοι των καταθέσεων επιβαρύνονται με φόρο 15%, ο οποίος παρακρατείτε από την τράπεζα. Επιπλέον, από φέτος δηλώνονται από το πρώτο ευρώ στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και υπολογίζονται στα εισοδήματα που υπόκεινται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%.

Ασφαλιστικά αποταμιευτικά / επενδυτικά προγράμματα

Τα ασφαλιστικά αποταμιευτικά/επενδυτικά προγράμματα εγγυημένων αποδόσεων αποτελούν μια εναλλακτική στις προθεσμιακές καταθέσεις. Όπως είναι γνωστό στα εν λόγω προγράμματα ο ασφαλισμένος καταβάλλει ένα συγκεκριμένο ποσό κατά τακτά χρονικά διαστήματα (πχ 50 ευρώ τον μήνα) ή εφάπαξ (πχ. 40.000 ευρώ). Η ασφαλιστική εταιρία διαχειρίζεται αυτά τα κεφάλαια και εγγυάται μια ελάχιστη ετήσια απόδοση η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 3,25%. Στα κατά των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι σίγουρα η μακροχρόνια δέσμευση των χρημάτων, καθώς οι απώλειες για τον ασφαλισμένο που διακόπτει μια ασφάλιση πριν από την λήξη της μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 70% επί των ασφαλίστρων που έχει καταβάλει ως εκείνη την ώρα.

Ομόλογα

Παρά τις αρνητικές ειδήσεις των τελευταίων ετών τα ομόλογα αποτελούν ακόμη μια σταθερή επένδυση αν βέβαια η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας ή της εταιρείας που εκδίδει είναι υψηλή. Βέβαια όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μικρότερο είναι το ρίσκο και κατά συνέπεια τόσο μικρότερη είναι και η απόδοση. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην προμήθεια που θα πρέπει να πληρώσει κάποιος για κάθε αγορά ή πώληση ομολόγου, η οποία κυμαίνεται από 0,2% έως 0,7% ανάλογα με το ποσό της επένδυσης. Πάντως, σε γενικές γραμμές οι επενδύσεις σε ομόλογα αφορούν μεγαλύτερα «βαλάντια», καθώς τα ελάχιστα ποσά συμμετοχής που συνοδεύουν αυτούς τους τίτλους περιορίζουν τους επενδυτές μόνο σε όσους μπορούν να διαθέσουν ποσά της τάξης των 50.000 ή των 100.000 ευρώ.

Αμοιβαία Κεφάλαια

Τα αμοιβαία κεφάλαια δεν προσφέρουν σταθερές ή εγγυημένες αποδόσεις. Υπάρχουν ωστόσο πολλές ευκαιρίες επενδύσεων σε Αμοιβαία χαμηλού ρίσκου. Και αυτό διότι, αφενός καρπώνονται υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων, καθώς τα κεφάλαια που επενδύουν είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά ενός μεμονωμένου επενδυτή και αφετέρου διότι έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν σε ομόλογα και άλλους τίτλους σταθερού εισοδήματος που προσφέρουν υψηλότερες επιτοκιακές αποδόσεις και έτσι ανεβάζουν το μέσο επίπεδο των αποδόσεων τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως και εδώ έχουμε χαμηλά επιτόκια και πολλές φορές υψηλά διαχειριστικά κόστη. Προσοχή πρέπει να επιδείξει κάποιος και στα λεγόμενα «ψηλά γράμματα» των συμβάσεων πριν προχωρήσει.

Η αγορά γης και ακινήτων

  • Σήμερα με την κρίση και με την υψηλότατη φορολογία, αυτού του είδους η επένδυση έχει χάσει την αίγλη της. Λίγοι, πλέον σκέφτονται να αγοράσουν χωράφια ή οικόπεδα με συνέπεια να μένουν απούλητα ακόμα και αυτά, που έχουν κατασχέσει οι τράπεζες και τα εκπλειστηριάζουν σε πολύ μικρές τιμές.
  • Το ίδιο συμβαίνει και στο εξωτερικό, εξαιτίας της κρίσης των ακινήτων του 2008 στις USA. Μόνο στο Λονδίνο ακόμα θεωρούνται τα ακίνητα ελκυστική επένδυση. Όμως και εκεί οι ειδικοί συμφωνούν, ότι οι τιμές των ακινήτων είναι εξωπραγματικά υψηλές, εξαιτίας των Ρώσων μεγιστάνων και φυσικά μιλούν για φούσκα, που θα σκάσει από στιγμή σε στιγμή.

Συμπερασματικά

Οι επενδύσεις που παραδοσιακά επιλέγονται από τους επενδυτές με βασικό κριτήριο την αποφυγή του κινδύνου και με βάση την πρόσφατη ιστορία δεν «πληρώνουν» όσο θα έπρεπε και αυτό το λέμε γιατί:

  • Εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, η δομή της οικονομίας σήμερα είναι τέτοια, που καθιστά το λεγόμενο ατύχημα στην οικονομία, σενάριο πιθανό και ολοένα ποιο συχνό. Αν γίνει λοιπόν ένα ατύχημα σήμερα σε μία χώρα, αυτό θα επηρεάσει και άλλες χώρες στο βαθμό που αυτές είναι εκτεθειμένες πόσο μάλλον τη χώρα μας που είναι ήδη εκτεθειμένη σε υψηλά δάνεια που τρέφουν το κίνδυνο της χρεοκοπίας.
  • Ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων (bail in) που υφίσταται σήμερα βάση νόμου στην Ε.Ε αλλά και ο κίνδυνος για default των ομολόγων όπως έγινε πρόσφατα στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου καθιστά τις “παραδοσιακές” αυτές επενδύσεις προβληματικές. Τα τραπεζικά προϊόντα πλέον στο ρευστό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον όλης της Ευρώπης, αποτελούν μία πολύ επισφαλή επένδυση. Πρόσφατα χιλιάδες ομολογιούχοι είδαν τους κόπους και τις ελπίδες μίας ζωής να εξατμίζονται με το περίφημο PSI, ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Κύπρου που έβαλε «χέρι» στις καταθέσεις των πολιτών αλλά και σε αυτές των Ρώσων μεγιστάνων.
  • Επιπλέον, στη χώρα μας η ακίνητη περιουσία φορολογείται υπερβολικά και επιθετικά και έτσι ακόμη κα η αγορά πολλών ακινήτων σε χαμηλές τιμές με σκοπό τη πώληση τους σε καλές τιμές μετά την Κρίση, είναι μία επένδυση που θα αποφέρει τεράστιους φόρους και ζημίες μέχρι να τελεσφορήσει.
  • Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν πάρα πολλές ημιτελείς οικοδομές και ότι οι Τράπεζες δεν θέλουν να κάνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων. Ξέρουν πολύ καλά ότι θα τα δώσουν σε ασύμφορη τιμή!

Η δική μας άποψη

Με βάση τον βασικό κανόνα των επενδύσεων ("Ή απόδοση είναι ανάλογη του ρίσκου”), οι παραδοσιακές αυτές επιλογές σε όρους οικονομικής πραγματικότητας θα έπρεπε σήμερα να ονομάζονται τοποθετήσεις μακροχρόνιας φθοράς κεφαλαίου και όχι επενδύσεις.

 

You should try with the future!